Meer impact met
Waarderende Gespreksvoering

icon-gesprek

Voer jij regelmatig een gesprek dat je veel tijd kost maar je niet verder brengt?

Meer impact met Waarderende Gespreksvoering - leer nu hoe je het beste uit het gesprek en uit jezelf haalt!

Over trainingen in communicatieve vaardigheden doen veel negatieve verhalen de ronde: het werkt niet, het oefenen is niet realistisch, als de trainer het voordoet lijkt het zo makkelijk maar de dag erna stap je weer in dezelfde valkuilen, een week na de training is iedereen het vergeten…

Gelukkig ontvang ik andere reacties op de training die ik geef: de training is praktisch en praktijkgericht, je kunt het zelf makkelijk inzetten en… het werkt!

 Hoe dat kan?

 • Ten eerste omdat ik jou niet kom vertellen hoe de wereld in elkaar steekt.
 • We maken samen de balans op: hoe effectief is je aanpak, wat kun jij doen om in minder tijd en met minder energie, méér uit gesprekken te halen?
 • Wie niet effectief communiceert, herkent vast één of meerdere punten uit onderstaand rijtje: in jouw team wordt regelmatig over in plaats van met elkaar gesproken, feedback wordt vaak verpakt in een 'grapje'

Daardoor word jij je bewust van je eigen doel, of het ontbreken daarvan, en leer je hoe je ervoor zorgt dat je jouw doel haalt. Niet omdat ik het je vertel, maar omdat jij zelf voelt waar voor jou nog winst te behalen valt en je ervaart wat het je oplevert. Het maakt niet uit of het hierbij gaat om een gesprek met je leidinggevende, die ene lastige collega, je partner of een klant.

icon-referenties

Anderen zeggen hierover:
‘Een leuke training in een vertrouwde omgeving waarbij je vooral ook jezelf mag zijn.’

Wie niet effectief communiceert, herkent vast één of meerdere punten uit onderstaand rijtje:

 • Je zit met regelmaat ’s avonds thuis op de bank en weet dan precies wat je had willen zeggen in het werkoverleg, tegen die ene ouder of tegen je leidinggevende.
 • Je denkt dat je de relatie op scherp zet als je je grens aangeeft of ‘nee’ zegt. Dus stel je geen grens en zadel je jezelf op met veel (te veel) werk, met problemen die eigenlijk niet van jou zijn en met een gevoel dat er continu aan jouw belang voorbij gegaan wordt.
 • Soms zit je in het ene gesprek nog met je hoofd bij het andere gesprek.
 • Een verschil van mening leidt snel tot een conflict, terwijl je dat niet wilt.
 • Als het gesprek lastig of belangrijk is, loop je op eieren en werk je keihard om alles in goede banen te leiden.
 • Gesprekken eindigen niet naar tevredenheid: geen duidelijke afspraak of jullie zijn(weer) niet tot de kern gekomen.
 • Je gaat lastige dingen uit de weg door ze uit te stellen en ze via e-mail te bespreken.
 • Je vindt veel gesprekken te oppervlakkig; je mist de echte aandacht voor elkaar, diepgang en de bereidheid om echt naar elkaar te luisteren.
icon-referenties

Anderen zeggen hierover:
‘Ik heb geleerd hoe je dingen vlot kunt trekken wanneer je in een impasse zit.’

Esther is ervaringsdeskundige

Ik ken het als geen ander, gesprekken die niet lekker lopen. Waarvan je achteraf denkt ‘Wat gebeurde er nou eigenlijk?’ of waarin je ‘ja’ zegt terwijl het ‘nee’ had moeten zijn.

Gesprekken waarin je merkt dat je langs elkaar heen praat, waarin je in herhaling valt, tot ergernis van mijzelf en mijn gesprekspartner. Waarin je er samen niet uit komt en dus maar een knoop doorhakt, en je er later achter komt dat je iets over het hoofd hebt gezien. Tel daar de twee latent aanwezige gedachtes ‘Vinden ze me aardig?’ en ‘Kan ik dat wel zeggen?’ bij op en je kunt je voorstellen hoe hard ik aan het werk was.

Gelukkig heb ik altijd kunnen investeren in mijn eigen ontwikkeling. Ik heb geleerd dat vriendelijk duidelijk zijn de relatie goed doet en niet afbreekt. Dat lukraak meningen ventileren je van elkaar verwijderd en vragen stellen je juist verbindt. Dat het de moeite loont om het hele speelveld te verkennen voordat je tot een keuze of besluit komt. Dat je werkelijk iedere vraag kunt stellen, mits je ook echt met je aandacht bij het gesprek bent. En dat dit te leren is!

icon-spreekwolkje

Ik geloof in het delen van kennis,
dus ik geef ik je graag alvast een tip mee:

En het is misschien wel de meest basale:

 

Zorg ervoor dat wanneer je in gesprek gaat, je er ook daadwerkelijk bent.

 

Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. We rennen te vaak van het ene gesprek naar het andere. Doorbreek dit door altijd een korte break te houden tussen gesprekken en benut die break om het eerdere gesprek mentaal af te sluiten en je mentaal voor te bereiden op je volgende gesprek.

icon-referenties

Anderen zeggen hierover:
‘Erg verhelderend. Eigenlijk zou je dit jaarlijks moeten doen!’

Wist je dat

Mensen die merken dat ze gesprekken voeren lastig vinden hebben een aantal dingen gemeen;

 • Ze gaan het gesprek uit de weg door bijvoorbeeld een collega het woord te laten voeren of stellen het gesprek uit. Ze kiezen ervoor om te mailen in plaats van een face-to-face gesprek.
 • Ze gaan boeken lezen over communicatie en vinden dat ze het zelf daarna ook zo moeten kunnen.
 • Ze gaan geloven in hun eigen, niet helpende, gedachten: ‘Ik kan dit niet, hij zal wel boos worden als ik zeg dat…, ze zullen wel denken…’
 • Ze volgen een training, plaatsen de trainer op een voetstuk en raken ontmoedigd omdat zij dat niveau zelf nooit denken te halen.
icon-referenties

Anderen zeggen hierover:
‘Openbarend. Het is een goede voorbereiding op de personeelsgesprekken die ik voer. En de dingen die aangereikt worden kun je eigenlijk in elk gesprek gebruiken.’

Praktische info:

Wat levert het op?
 • Betere gesprekken in minder tijd en met minder energie;
 • De relatie blijft in stand, zelfs als meningen of belangen verschillen;
 • Kunnen zeggen wat je wilt;
 • Inzicht in vastlopende gesprekken en de aanpak paraat om dit vlot te trekken;
 • Een schat aan informatie omdat je echt kunt luisteren;
 • Inzicht in je eigen referentiekader;
 • Je beheerst de kunst van het vragen stellen.
Wat krijg je precies?

De training ‘Waarderende Gespreksvoering’ is geschikt voor iedereen die met regelmaat in contact is met collega's, klanten en cliënten en zelf graag vaardiger wil worden in deze onderzoekende en verdiepende vorm van gespreksvoering. Deze training is gebaseerd op de ontwikkelbenadering. Hierbij staat niet het probleem, het knelpunt of hiaat centraal, maar richt je je vooral op wat er al goed werkt en waar je naartoe wilt. De waarderende gespreksvoering richt zich op kwaliteiten en krachten van een ieder. Het is een manier van gespreksvoering die verbindt, verdiept en verruimt om zo vanuit een gezamenlijk en breed referentiekader tot een gedeelde aanpak te komen. Je leert vragen te stellen die er toe doen en je leert je soepel bewegen tussen 'bovenstroom' en 'onderstroom'.

We behandelen de onderstaande onderwerpen
 • Referentiekader
 • Kwaliteit van aanwezigheid
 • Luisteren en reageren
 • Waarderend (door)vragen
 • Communicatieniveaus
 • Zelfkennis
 • Soepel bewegen tussen boven- en onderstroom

En we verkennen dit aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden.

Na de training
 • herken je verschillende communicatieniveaus en kun je hiertussen soepel bewegen;
 • weet je wat er voor nodig is om jouw kwaliteit van aanwezigheid te vergroten en wat jij hierin voor anderen kunt betekenen;
 • ben jij je bewust van jouw eigen referentiekader en hoe dit van invloed kan zijn op de interactie met de ander;
 • weet je wat er voor nodig is om draagvlak voor beweging te creëren;
icon-referenties

Anderen zeggen hierover:
‘Ik ben/was altijd gefocust op inhoud en procedure maar ben nu veel meer gefocust op het echt contact maken, en om ook op gevoelsniveau in gesprek te gaan.’

icon-gesprek

 

Volg je een training bij LevenderWijs,
dan kun je rekenen op;

Maatwerk

Ieder gesprek, iedere situatie en ieder mens is anders. Er is niet één blauwdruk voor ‘Het Perfecte Gesprek’. Er is wel een manier waarop je dicht bij jezelf blijft, de relatie in stand houdt (zelfs als de verschillen groot zijn!) en weet hoe je vanuit rust en zelfvertrouwen grip op het gesprek houdt. Daar help ik je bij!

Leren met en van elkaar

Ik heb de wijsheid niet in pacht en leer iedere dag weer bij, ik hoop dat jij dat ook doet. We doen het samen.

Support

Het draait in de training om jou en jouw leerdoelen. Het leren start pas echt als je zelf de gesprekken gaat voeren. Daarom mag jij na een training rekenen op mijn hulp: nazorg is inbegrepen bij de training en jij maakt daar gebruik van als het nodig is.

 

Een gedegen opgeleid persoon

Die ver genoeg van je afstaat om professioneel te blijven en toch ook dichtbij genoeg is om je veilig te voelen.

Leren door te doen

Ik hou net als jij niet van rollenspellen. Verplicht voor de groep een kwartier lang ploeteren tot het zweet je letterlijk uitbreekt. Ik geloof wel in leren door te doen. Korte fragmentverkenningen maken onderdeel uit van de training en jij kiest zelf of en wanneer je daaraan meedoet. Niets moet.

Praktijkgericht, vlot en laagdrempelig

Niets is zo ingewikkeld als moeilijke materie vertalen naar eenvoudige uitleg. Als het simpel lijkt, nodigt het uit tot proberen. Je mag erop vertrouwen dat de training een goede theoretische onderbouwing kent en tegelijkertijd zo praktijkgericht is dat jij er mee aan de slag kunt. De training wordt vlot gebracht zodat je bij de les blijft en dat het zo laagdrempelig is datjij wilt leren door te doen.

Deze training wordt vaak in-company gegeven, maar wil jij deelnemen en kan dat niet vanuit jouw werkgever of ben je zelfstandige? Voel je dan vrij om je in te schrijven voor de open inschrijving Waarderende Gespreksvoering.

 

We organiseren deze eens per jaar voor een beperkt aantal deelnemers. Lees meer over de open inschrijving Waarderende Gespreksvoering.

icon-spreekwolkje

'natuurlijk gaan veel gesprekken goed - maar wil je écht het beste uit jouw gesprekken halen?'

Investeer nu in goede gesprekken en meld je aan voor de open inschrijving!